Wat is hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit of HSP? Voel mee-r

Er bestaan heel wat misverstanden rondom hooggevoeligheid, maar gelukkig kan het ook een krachtbron zijn.

Problemen rondom hooggevoeligheid:

Gedachten. Is niet iedereen gevoelig? Wat is hooggevoeligheid?

Gevoelig zijn kan in een emotioneel kader worden geplaatst: snel medelijden hebben, niemand willen kwetsen, snel bang of verdrietig zijn.

Gevoeligheid kan ook te maken hebben met lichamelijke reacties op medicijnen, geluiden, straling, licht.

Hooggevoeligheid ontstaat als je last krijgt van klachten. Hoogsensitiviteit kan invloed hebben op je dynamiek. Positieve energie krijg je van iemand die opgewekt is, negatieve energie neem je over van iemand die gespannen is, moe, ziek, verdrietig of depressief. Als je zelf voldoende energie hebt, merk je soms niet dat anderen die bij jou weghalen.

Hooggevoeligheid is geen stigma, maar een aangeboren eigenschap die je moet (h)erkennen. HSP’ers zijn erg gevoelig voor prikkels met hun zintuigen en willen er, tegen de maatschappelijke verwachtingen in, op reageren. Door hun gevoelige zenuwstelsel nemen ze bijvoorbeeld geuren, geluiden, licht en sfeer sterker op waar die anderen totaal ontgaan.

Op hooggevoeligheid staat geen leeftijd. Kinderen zijn ook kwetsbaar voor hooggevoeligheid.

Uit onderzoek blijkt dat minderjarigen steeds vaker te maken krijgen met overgevoeligheid en serieuze hinder ervaren van de drukte die op hen af komt of de negatieve emoties van anderen. Ze worden gezien als lastig, maar de oorzaak van het fenomeen ligt buiten het kind, dat niet weet hoe het moet omgaan met wat het aanvoelt. Doordat ze vaak slecht begrepen worden hierin, kunnen ze opgroeien met een negatief zelfbeeld of minderwaardigheidsgevoelens.

Dit kan voorkomen worden door tijdig de hulp in te roepen van Sprankelvol.

Onmacht. De problemen waarmee hooggevoelige mensen kampen.

HSP’ers hebben meer tijd nodig om prikkels te verwerken, waardoor ze zich, bewust of niet, vaak terug trekken om overbeweeglijkheid of neerslachtigheid te vermijden. Dit gedrag wordt vaak verward met autisme of ADHD, maar is het totaal niet.

Een niet (h)erkende hooggevoeligheid kan leiden tot leerproblemen en op lange termijn zelfs tot ernstige lichamelijke en mentale klachten (CVS, fybromyalgie, depressie, burn-out). Hooggevoelige mensen begrijpen verbanden, risico’s en mogelijkheden zeer snel, zodat ze zorgzaam, nauwgezet, voorzichtig, wijs en creatief zijn.

Oplossingen voor hooggevoeligheid

Van onmacht naar kracht met Sprankelvol.

Als je slecht omgaat met extreme sensitiviteit wordt het een last, maar Sprankelvol leert je om er zo mee om te gaan, dat het een gave wordt. Door je sterktes in te zetten, wordt hooggevoeligheid een bron van kracht.

Door jezelf te aanvaarden zoals je bent, haal je het beste uit jezelf. Je leert de juiste keuzes maken, door met jezelf en je omgeving te communiceren.

Van kracht naar sprankelen.

Gevoelige mensen hebben veel positieve kanten:

  • Ze houden van rust en vrede.
  • Ze verlangen ernaar in harmonie met hun medemensen te leven.
  • Ze zijn gevoelig voor schoonheid, met name die van de natuur.
  • Ze verwerken vele dingen op een dieper niveau als een doornsneepersoon.
  • Ze zijn empathisch.
  • Ze hebben een rijke fantasie.
  • Ze worden vaak opgezocht door hun omgeving als er problemen zijn.

Sprankelvol helpt met expertise en respect om jou te laten stralen als jezelf, in relatie met anderen en professioneel. 

Ben je er klaar voor?

Dan maak ik graag tijd voor je vrij! Laat je gegevens achter via onderstaande formulier, en ik bel je terug om samen een afspraak in te plannen. 
Een consultatie kost 50 EUR.