Hooggevoeligheid in een relatie Verschillen anders bekeken. Algemene tips.

Volgens onderzoek van Elaine Aron speelt hoogsensitiviteit in een op de drie relaties. De verschillen in gevoeligheid kunnen een bron van conflicten zijn. Er kan bijvoorbeeld discussie ontstaan over de invulling van vakanties, of de radio of TV al dan niet mag aanstaan en hoe luid of hoe “druk” de sociale activiteiten in een weekend mogen zijn, hoe laat men naar huis gaat op een feestje, …

Begrijpen = accepteren + waarderen

Het is belangrijk dat partners met verschillen in gevoeligheid dit allebei accepteren en respecteren, zodat ze elkaar hierin de ruimte geven die nodig is. Verwijten en wensen om te veranderen zijn nefast. Pas als je begrijpt wat hooggevoeligheid is, kan je een stap vooruit zetten.

Constructief in conflicten = Connectie

Conflicten zijn niet ongewoon in een gezonde relatie. Hooggevoelige mensen houden er niet van omdat dit voor overprikkeling zorgt, maar onopgeloste problemen blijven een bron van spanning. Het is dus belangrijk onenigheden op een constructieve manier ter sprake te brengen. Sprankelvol leert je niet alleen ontknopen, maar ook opbouwen.

Communiceren = respecteren

Communicatie is hoe dan ook een belangrijke factor voor een goede relatie. Zeggen wat je voelt, wat je noden en behoeften zijn kan leiden tot wederzijds begrip en het maken van goede afspraken. Geef daarbij aan wat je grenzen zijn en durf ook voldoende tijd te nemen voor jezelf.

Hooggevoeligheid als verbindende kracht. Goed gezin-d.

Als in een relatie één iemand hooggevoelig is en de ander niet, kunnen jullie elkaar aanvullen. Je kunt leren van elkaars sterke kanten en dat is verrijkend. De gevoelige partner kan vanuit een veilige basis, met steun van de ander, de eigen grenzen wat verleggen en op vlak van empathie heel wat te bieden hebben aan de andere partner. De onderlinge gesprekken en het emotionele leven kent vaak, net dankzij de gevoeligheid, een grotere diepgang en intensiteit.

Zin om meer te lezen?

Elaine Aron schreef het boek “Hoogsensitieve personen in de liefde” en bereikte hiermee heel wat (h)erkenning bij de lezers. Een ander boeiend werk is “Hoogsensitiviteit als kracht” van Carolina Bont.

Expertise in hooggevoeligheid nodig?

Sprankelvol biedt aan jou een persoonlijke begeleiding om dieper op je problemen in te gaan en een uitweg te vinden waarbij je zowel jezelf als anderen vindt.

Sprankelvol helpt met expertise en respect om jou te laten stralen als jezelf, in relatie met anderen en professioneel. 

Ben je er klaar voor?

Dan maak ik graag tijd voor je vrij! Laat je gegevens achter via onderstaande formulier, en ik bel je terug om samen een afspraak in te plannen. 
Een consultatie kost 50 EUR.